Her şeyden önce “gümrük müşaviri” ve “gümrük müşavirliği” kavramlarının ne ifade ettiği, verdiği hizmetin önemi ortaya konmalıdır.
Gümrük hukuku çok yönlü, çok karmaşık bir özel hukuk alanıdır. Gümrük “eşya” ile uğraşır. Şüphesiz bu “eşya” bir ticaret konusudur ve bir ekonomik değer ifade eder. Uluslararası ticaret, ilgili ulusal mevzuatın yanında, uluslararası kabul görmüş kuralların da bilinmesini gerektirir. Bu açıdan gümrükleme işlemlerinde ithalat / ihracatçıların en büyük yardımcı ve destekçileri gümrük müşavirleridir.
4458 sayılı Gümrük Kanunu”nun 225 ve müteakip maddeleri “gümrük müşaviri” ve “gümrük müşavir yardımcısı”nın formasyonunu belirlemektedir. Bir uzun ve yorucu yolun sonunda elde edilen başarı ile gümrük müşavirliği hukuksallık kazanır ve ruhsat sahibi olunur.
Gümrükleme işlemleri bilindiği gibi, yalnız 4458 sayılı Gümrük Kanunu çerçevesinde sonuçlandırılmamaktadır. Kanuna bağlı Gümrük Yönetmeliği ve sair talimatın yanında, İthalat Rejimi Kararı ve 474 sayılı Tarife Kanunu uygulaması da salt gümrüklemeye yetmemektedir. G.T.İ.P. itibariyle farklılık arz eden eşya kalemlerinin, ancak kendi özel hukuku içinde ayrı ayrı araştırılıp incelenmesi sonucunda işlemlerin sıfır hata ile süratle sonuçlandırılması mümkün olmaktadır.
Ayrıca, 31.03.2007 tarihinde yürürlüğe giren 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun hem parasal ve hem de hürriyeti bağlayıcı ceza tehdidi, ithalatçı/ihracatçılar ile onların temsilcileri olan gümrük müşavirlerinin ne denli sorumlulukla çalıştıklarını açıkça göstermektedir.
Bütün bunların yanında ulusal mevzuatımıza da girmiş olan Dünya Gümrük Örgütü (WCO), Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması'nın (GATT) devamı olan Dünya Ticaret Örgütü (WTO), Gümrük Rejimlerinin Basitleştirilmesi ve Ahenkleştirilmesine İlişkin Kyoto Sözleşmesi (Kyoto Convention) ile uluslararası taşımacılık konusundaki TIR, CIM ve IATA sözleşmelerinin yorum ve uygulamasına ait tekniklerin bilinmesi zorunluluğu da unutulmamalıdır.
Dünyada uzaklık kavramının önemini yitirdiği günümüzde eşya hareketlerinin de ne denli hızlandığı ortadadır. Doğal olarak bu sürate ayak uydurmak zorunda olan ülkemizde “e-gümrük” kavramı hayata geçirilmiştir. Gümrük İdaresine bilgisayar ağıyla bağlı olan (EDI-BİLGE) CGM GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ'de, çok karmaşık ve çok değişken olan özel hukuk alanındaki uygulamalarında, müşterisi ithalatçı / ihracatçılar için hukuk müşavirleri ve mali müşavirlerin önünde yer almaktadır.